Ιστορικό

Σύντομη αναδρομή από το χθες στο σήμερα
 
Ο Πολιτιστικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος Εργαζόμενων ΔΕΗ που απαριθμεί περίπου 3.500 μέλη σε όλη την Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1963 και λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Θεωρείται ως  ο βασικότερος φορέας ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ  στο χώρο των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε.

Μέλος του Συλλόγου μπορεί να είναι κάθε εργαζόμενος και συνταξιούχος στη ΔΕΗ.

Σκοπός του Συλλόγου, είναι η προβολή της πρότασης των εργαζομένων με στόχο την πολιτιστική δράση, την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Μέσα από τη δράση του συλλόγου επιδιώκεται :
·         Η καλλιέργεια των πολιτιστικών άξιων και η ανάπτυξη συναδελφικών σχέσεων.
·         Η εξύψωση του μορφωτικού πολιτιστικού και ψυχαγωγικού επιπέδου των μελών.
·         Η καλλιέργεια ανθρώπινης κοινωνικής συνείδησης και συμπεριφοράς όπου ο άνθρωπος και η πολιτεία θα σέβονται το συνάνθρωπο.
·         Η εμπέδωση και προώθηση παγκόσμιων αξιών, όπως ειρήνης, ελευθερίας, εθνικής ανεξαρτησίας, δημοκρατίας κλπ.
·         Η καλλιέργεια του πνεύματος, της τέχνης, της φυσιολατρίας της οικολογίας του αθλητισμού.
·         Τέλος η ανάπτυξη μιας πεποίθησης πως ο πολιτισμός δεν είναι υπόθεση λίγων και εκλεκτών, αλλά αφορά  όλους μας.

Ημερομηνία σταθμός για το «Φυσιολάτρη» αποτελεί η 01.03.1963.

Τότε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, με όνειρα και προοπτικές, συνήλθαν στην πρώτη τους συνεδρίαση.

Πρόεδρος: Ευαγ. Παναγιωτίδης, Γραμματέας: Σταμ. Βαρβαρήγος, Μέλη του προσωρινού Διοικ. Συμβ.: Παν. Ιγγλέσης, Ν. Ραφτόπουλος, Ε. Μαλκότση, Ι. Κάμφωνας και Ε. Κάτσα.

Το πρώτο λιθαράκι μπήκε. Δημιουργήθηκε ο «Φυσιολατρικός Σύλλογος Προσωπικού ΔΕΗ» (ΦΣΠ/ΔΕΗ). Ήταν συνέχεια του εκδρομικού ομίλου, που ο Ε. Παναγιωτίδης και Σταμ. Βαρβαρήγος το 1958 δημιούργησαν. Σκοπός του Συλλόγου, η ψυχαγωγία των συναδέλφων και των οικογενειών τους.

Οι πρώτες εκλογές έγιναν στις 14.03.1963 και το πρώτο Δ.Σ. αποτελείται : Πρόεδρος: Ε. Παναγιωτίδης, Αντιπρόεδρος: Ι. Κάμφωνας, Γραμματέας: Βαρβαρήγος, Ειδ. Γραμ.: Γ. Γιαννούλης, Ταμίας: Ν. Ραφτόπουλος, Έφορος εκδρομών: Π. Ιγγλέσης και Σύμβουλος: Έλσα Μαλκότση.

Ο αγώνας ήταν μεγάλος, οι δυσκολίες πολλές. Υπήρχαν οικονομικά προβλήματα και προβλήματα χώρου. Χρειάστηκε πολλή δουλειά, μεγάλη προσπάθεια, αυτοθυσία, σύμπνοια και ενθουσιασμός για να επιτευχθεί ο στόχος. Υπήρχε όμως η αγάπη για το σύλλογο, πείσμα και αισιοδοξία και η επιτυχία ερχόταν σιγά-σιγά. Η ενημέρωση των συναδέλφων, στην αρχή, γινόταν  με ανακοινώσεις. Ένα χρόνο αργότερα (1964) εκδόθηκε το πρώτο τεύχος «Ο Φυσιολάτρης της ΔΕΗ».
ΑΠΡΙΛΙΟΣ – ΜΑΙΟΣ – ΙΟΥΝΙΟΣ 1964

Ο Σύλλογος έγινε περισσότερο γνωστός και τα μέλη συνεχώς πολλαπλασιάζονταν, το περιοδικό βρισκόταν στα χέρια όλων των συναδέλφων, σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, δωρεάν.

Το Νοέμβρη του 1964, καινούργιο Δ.Σ. που απαρτίζεται από καινούργια πρόσωπα, με Πρόεδρο : Δημ. Φώσκολο, Αντιπρόεδρο: Στυλ. Μεταξά, Γεν. Γραμ.: Ιωαν. Ζαγκλαρά, Ειδ. Γραμ.: Ιωάν. Ακριβό, Ταμία: Κων/νο Ψυχογιό, Έφορο Εκδρομών: Παν. Μακρυκώστα και Βοηθ. Εφ. Εκδρ. : Κων/νο Ζαπόλα.

Ήταν νέοι άνθρωποι που έδωσαν νέα πνοή και νέο ξεκίνημα στο «ΦΣΠ/ΔΕΗ».

Οι ιδρυτές και οι πρωτεργάτες αποσύρθηκαν, δεν σταμάτησαν όμως με τις συμβουλές τους να καθοδηγούν τους νεώτερους. Εμφανίστηκαν και άλλοι, που με τον ίδιο ενθουσιασμό και αυταπάρνηση, εργάζονταν και προωθούσαν το έργο του «Φ», όπως οι : Ηλ. Διαμαντόπουλος, Ν. Παπαγεωργίου, Κ. Κατσιώρχη, Ι. Σιδέρης κ.α.

Μια νέα εποχή άρχισε για τον «Φ». Το 1965, οργανώθηκε  κόψιμο πίττας και χορός, το ίδιο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Ξεκίνησε επίσης και η διοργάνωση εκδρομών.

Δημιουργήθηκαν πολλές παρέες, γράφτηκαν πολλά νέα μέλη και έδωσαν ζωντάνια στο «Φ». Οι συνάδελφοι μπόρεσαν να γνωρίσουν τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας με τις μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές, που με κέφι διοργανώνονταν αλλά και τα έργα της ΔΕΗ χάρη των εκπαιδευτικών εκδρομών.

Το 1969, σε συνεργασία με διάφορα πρακτορεία, εμφανίστηκαν οι πρώτες εκδρομές εξωτερικού.

Τα χιλιάδες μέλη που πλέον είχε αποκτήσει ο «Φ» αλλά και κάθε συνάδελφος με την οικογένεια του ή φίλους του μπορούσε να επισκεφθεί, να γνωρίσει και να θαυμάσει τις ομορφιές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ξένων κρατών.

Από τότε έως σήμερα πολλές εκδρομές έχουν διοργανωθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή,

Τη δεκαετία του 90 ο «Φ» έφτασε έως τη μακρινή Κίνα, την Ινδία, ταξίδευσε στην Σκανδιναβία, Αίγυπτο, Τυνησία, Ισπανία. Επίσης διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους οργανισμούς Κοινής Ωφελείας και Τραπεζών εκδρομή στα Ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας.

Από το 2000 και μετά, πάλι  στην Αίγυπτο πενθήμερη και οκταήμερη  στο Ντουμπάι, στην  Κωνσταντινούπολη και σε χώρες της Ευρώπης. Στην Ευρώπη συχνά ταξιδεύει έως και σήμερα  τα μέλη του σε Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Βουδαπέστη.

Τα τελευταία δυο χρόνια μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία είχαν το ταξίδι στη Βυζαντινή Οχρίδα,  στα Ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας, στη Βιέννη – Σάλτσμπρουκ – Βαυαρικές Άλπεις, η 11ημερη εκδρομή στην Καππαδοκία, τα ταξίδια στην Ιταλία και καρναβάλι Βενετίας  και φέτος το 2009 το ταξίδι ζωής στην Κούβα. Στο εσωτερικό επίσης επιτυχία είχαν οι εκδρομές στη Σαντορίνη, Ζαγοροχώρια – Μέτσοβο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά – Ιθάκη, Φενεός -Στυμφαλία. 

Στο τομέα των Πολιτιστικών :
·         Λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια χορευτική ομάδα. Στα μέλη παρέχονται από το σύλλογο δωρεάν μαθήματα χορού με έμπειρη δασκάλα. Η ομάδα έχει πλούσια δράση. Συμμετέχει με επιτυχία και διακρίσεις σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως Δήμων ή του ομίλου UNESCO που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από τον όμιλο για την UNESCO νομού Πειραιώς και Νήσων.

Επίσης έχουν λειτουργήσει :
·        Μαθήματα ζωγραφικής (παραδίδονταν από ειδικό καθηγητή).
·        Θεατρική ομάδα, η οποία λειτούργησε με δασκάλα-σκηνοθέτη και ανέβασε  με επιτυχία παράσταση σε μεγάλο θέατρο στην Αθήνα καθώς και στο Δημοτικό θέατρο Κοζάνης.
·        Εκθέσεις εικαστικής δημιουργίας, φωτογραφίας κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την έκθεση Κούρδων καλλιτεχνών που  φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Πολυθέαμα» και είχε μεγάλη επιτυχία.

Επίσης μεγάλη επιτυχία είχε η Έκθεση εικαστικής ερασιτεχνικής δημιουργίας με έργα συνάδελφων καλλιτεχνών που φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων 03-12.04.2008 και με την οποία συμμετείχε ο σύλλογος στο πολιτιστικό τριήμερο που οργάνωσε το ΕΚΑ στον πολυχώρο «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων 27-29.06.2008.

·         Ο Σύλλογος επίσης αγοράζει κάθε χρόνο παιδικές παραστάσεις και παρέχει την δυνατότητα στα παιδιά  και τους γονείς που είναι μέλη, με συμβολικό εισιτήριο να παρακολουθήσουν ακριβές παραστάσεις.
·         Τελευταία έχει κάνει ακόμη αρκετές επισκέψεις για τα παιδιά και τους μεγάλους στο Πλανητάριο, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο Αττικό Πάρκο.
·         Κάθε χρόνο έχει γίνει πλέον θεσμός η οργάνωση μονοήμερης εκδρομής στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για παρακολούθηση παράστασης.

Στον τομέα των αθλημάτων έχουν λειτουργήσει ομάδες:
·         Ποδοσφαίρου,
·         Μπάσκετ και
·         Σκάκι
με πολλές διακρίσεις σε διοργανώσεις της ΓΣΕΕ και του Δ. Αθηναίων.

Ο Σύλλογος δεν υπολείπεται και σε κοινωνικό έργο.

Αναφέρουμε γενικά κάποια απ’ αυτά.

·         Οικονομική βοήθεια σε περιοχές της Ελλάδας που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές. (Σεισμοπαθείς Γρεβενών- Κοζάνης, περιοχή Πάτρας – Αιγίου – Άμφισσας).
·         Συμμετοχή στο Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης για τα ορφανά της Σερβίας.
·         Φιλοξενία στην αίθουσα «ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ » έκθεσης ζωγραφικής και γλυπτικής Κούρδων καλλιτεχνών για την οικονομική τους ενίσχυση.
·         Συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, για την ενημέρωση του προσωπικού της Επιχείρησης πάνω στο πολύ σοβαρό θέμα των ναρκωτικών.
·         Συγκέντρωση   και μεταφορά τυποποιημένων αγαθών για τα παιδιά του Λειρίου Ιδρύματος.
·         Οικονομική ενίσχυση για τους πυρόπληκτους του 2007.
·         Πρόσφορα εισιτηρίων παιδικής παράστασης στα παιδιά του Λειρίου Ιδρύματος.

 
Ο «Φ» ευελπιστεί να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η δράση του. Σ’ αυτό θα βοηθήσει πολύ,  η συνεχής ανταπόκριση παλαιών αλλά και νέων μελών του συλλόγου.
Share This